
A következő lépés - az igazi prototípus kialakítása
Publikálva: 2025.07.25. 19:11
A melegragasztós próbát követően számos más megoldást kerestem a kupak kialakítására.
Alapelvek megszülettek, így csak a megfelelő formai, minőségi követelményeket kellett jól megfogalmaznom.
Mindenféleképpen szükségesnek tartottam a Classic kupak szerkezeti kialakításában a gyűrűt, amellyel az italos dobozhoz tudod csatlakoztatni a terméket és elérhető, hogy egy kézzel lehessen kezelni a palack nyitás-zárás műveletét.
Az egyszerű szerkezetet fel kellett építeni, megnyerő külsővel kellett ellátni. Emellett a kupak zárószerkezetét a legmegfelelelőbben kellett illeszteni a palackra.
Ezt nehezítette az a probléma, hogy a 0.5 literes és a 0.25 literes palackoknak más-más a palack átmérője.
A problémák folyamatos feldolgozásával jött létre a két fajta kupak a "kicsi"(small) kupak, amely a 0.25 literes üdítős, energiaitalos, sörös palackokra és a "nagy" (big) kupak, a 0.5 literes üdítős, sörös, energiaitalos palackokhoz használható.
Ergonómiáját, alapanyagát, minőségét definiálva jutottam el ahhoz az élelmiszeripari műanyaghoz, amely megfelelő rugalmassággal rendelkezik, ugyanakkor a kupak záróvonalában megfelelő illeszkedést és tömítést ad. A jelenlegi alapanyag megfelel a következő követelményeknek:
- rugalmas, strapabíró, szilikonos érzést nyújtó anyagból készül, nehezen nyújtható.
- bírja a hőmérsékletet (nem "olvad szét egy nyári napon a strandon"), mosogatógépben mosható.
- az alapanyaghoz kevert színezék idővel sem fakul, anyagában homogén módon van jelen.
- zárókupak illesztése olyan, hogy a palackban található ital aromáját, szénsavtartalmát hosszan megőrzi.
- ugyancsak a zárókupak illesztése által esetek többségében a folyadékot bent tudja tartani a palackban (normál esetekről beszélünk - minél kevesebb a folyadékmennyiség a palackban, annál könnyebben teljesíti a kupak ezt a jellemzőjét.
- súlyát, rugalmasságát tekintve kis helyen elfér, könnyen magunkkal tudjuk vinni, bármikor bevethető.